banner_ontwerper_2023Duurzaam ontwerper (mobiel)

Het verhaal achter de Tiny-Trees

Elk jaar, als in januari al die kerstbomen op straat slingeren, brak het hart van ontwerpster / fotograaf Suseela Gorter. Al die bomen, zomaar weggegooid, na jaren van groei. Ze besloot een alternatief te ontwerpen voor de wegwerp-kerstboom. Iets dat mooi, gezellig én duurzaam zou zijn. Dat werden de Tiny-Trees. Een hyper-realistische kerstboom op doek met led verlichting met een Tiny-Footprint.

vrouw hangt gezellig kerstboomwandkleed met lichtjes op, in een kleurrijke, vrolijke keuken.

Mohooi

Suseela riep als kind al voortdurend: Kijk eens wat mohooi! Het was dus bijna vanzelfsprekend dat ze ontwerper en fotograaf werd. Ontwerpen en fotografie doet ze met haar neus tegen het beeldscherm. Haarscherpe foto’s. Minieme details. Priegelpracht.

Schoonheid in de breedste zin van het woord

Als ontwerper houdt Suseela van het maken van producten die je huis mooier en gezellig maken. Maar ze houdt ook zielsveel van de aarde. Ze wil het klimaat niet belasten door nóg meer nieuwe producten de wereld in te slingeren. Schoonheid dus in de breedste zin van het woord: zowel milieuvriendelijk als ‘mohooi’!

Prachtige wolkenlucht weerspiegeld in het water eronder

Duurzaam leven met minder spullen

Het meest klimaatvriendelijk is natuurlijk als we helemaal geen spullen meer zouden kopen. Maar dan mis je ook een boel gelukjes. Zoals een vrolijke ansichtkaart op je deurmat. Een paar jaar geleden besloot ze; óf stoppen met ontwerpen, óf zorgen dat het anders en beter gaat. Ze koos voor het laatste.

Dit bleek meteen de oplossing voor haar klimaat-spagaat: voortaan alleen nog producten ontwerpen die een duurzaam alternatief zijn voor niet zo duurzame, maar wel heel gebruikelijke producten. Zoals die gezellige kerstboom.

Zoektocht naar een duurzamer leven

Veel mensen wíllen duurzamer leven, maar zijn zich nog niet bewust hoe belastend veel producten of rituelen zijn. Wie weet kan Suseela je meenemen in haar zoektocht als ontwerper naar een duurzamer leven. Van ‘daar heb ik nooit bij stilgestaan’ naar ‘wat een duurzaam en vrolijk alternatief.’ Ze denkt overigens niet dat je een minimalist hoeft te zijn om duurzamer te leven. Maar dat het vrolijk anders kan. En vooral: ‘mohooi’.
Tiny-Trees ontwerpster Suseela Porter

Blijf op de hoogte

Suseela schrijft graag. Over duurzaamheid, schoonheid en creativiteit. Je kunt haar schrijfsels vinden op LinkedIn Of je inschrijven voor haar zeer onregelmatige nieuwsbrief (zo’n 3 x per jaar). In 2024 komt er een geheel nieuw product uit.

Suseela Ontwerp & Fotografie

studio@suseela.nl  /  06 – 1139 5245
Lid BNO  /  Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers